Vitamin B9

Wootskies   19. marts 2016   Kommentarer lukket til Vitamin B9

Vitamin B9 eller Folsyre (hvis anion kaldes folat) er et af B-vitaminerne (B9). Det har betydning for dannelsen af nukleotider (byggeelementer til DNA).

Folat skal bruges ved mitose. Derfor bør kvinder, der forsøger at bliver gravide, indtage dette vitamin. Vores krop har brug for folat, fordi det er nødvendigt for omsætningen af en række aminosyrer samt ved dannelsen af bl.a. RNA og DNA (cellens arvemateriale). Folat er også nødvendig for produktionen af røde blodlegemer. Man kan indtage folat ved at spise bl.a. bælgfrugter, grønnegrøntsager, lever, brød, mælk, ost og fuldkornsprodukter, da mængden af folat er særlig høj i disse fødevarer. Men folat findes i alle fødevarer – bare i mindre doser. Mangel på folat kan bl.a. give depression, blodmangel, irritationtilstand i tungen og muskelsygdom (myelopati). Den anbefalede daglige dosis er ca. 240-300 µg.

Folsyre forveksles til tider med folinsyre, idet SAD i Danmark markedsfører produktet Folinsyre “SAD”, der indeholder folsyre, og ikke folinsyre.